כאשר מונפק צו קיום צוואה, בין אם מדובר בצוואה בודדת או בחלק מצוואות הדדיות, ויש מי שמעוניין לערער עליה לטובת פסילת צוואה, ניתן לעשות כן במשך 14 ימים מיום פרסום הצו. במידה והצוואה אכן תיפסל, תתבצע חלוקת ירושה ללא צוואה, ועשוי לצוץ סכסוך ירושה בין חלק מהיורשים.
על פי רוב, צו לקיום צוואה מונפק באופן דיגיטלי (ממוחשב) ובמקביל לשליחתו למי שהגיש את הבקשה, הוא נשלח גם לגופים שונים, כך שאין צורך להציגו בפניהם. אם המוריש ערך צוואה, אך היא לא כללה את כל רכושו, ניתן להגיש גם בקשה לצו ירושה כדי שיהיה ניתן לחלק את הרכוש שלא מופיע בצוואה בין היורשים החוקיים.
במידה ונוצרים סכסוכי ירושה בין יורשים, עדיף לפנות לייעוץ של עורך דין ירושה מומלץ, שכן ניתן על פי רוב לפתור את הסכסוכים הללו בקלות ובפשטות, על ידי הסכמות שיטיבו עם כל הצדדים.
צו קיום צוואה
צו לקיום צוואה הוא צו בעל תוקף של פסק דין המסדיר את חלוקת עיזבונו של נפטר עפ”י צוואתו. לא ניתן לתבוע זכות בעיזבון של אדם שנפטר ללא הוצאת צו קיום צוואה. כאשר אדם שנפטר הותיר אחריו צוואה לעניין עיזבונו יש להסדיר את עניין העיזבון באמצעות הגשת בקשה לצו קיום צוואה.
על מנת לקבל צו קיום צוואה צריך מי מבין היורשים המוזכר בצוואה או כל אדם אחר שיש לו עניין בקיום הצוואה להגיש בקשה לצו קיום צוואה, כאשר המטרה היא לקבל בסוף התהליך את צו קיום הצוואה המאשר את נוסח צוואת המוריש (שתצורף לצו) ומקנה לה תוקף של פסק דין.
משך הזמן מרגע הגשת בקשה לצו קיום צוואה ועד למתן צו לקיום צוואה אורך בין 30 ימים ל-6 חודשים. פרק הזמן תלוי בעומס העבודה במשרדי הרשם לענייני ירושה, בכך שלא חסרו מסמכים בבקשה ובהנחה שלא הוגשה התנגדות לבקשה.
פסילת צוואה
כל אדם, בכל זמן ומכל סיבה שהיא, רשאי לבטל צוואה שערך. את הצוואה יכול לבטל רק האדם אשר ערך אותה, באחת מהדרכים הבאות:
- השמדתה.
- מסירת הודעת ביטול, בכל אחת מהדרכים בהן ניתן לערוך צוואה.
- עריכת צוואה חדשה, אשר מבטלת את הצוואה הקודמת.
אם אדם ביטל צוואה ולא ערך צוואה חדשה, הירושה תחולק בין יורשיו בהתאם לכללים הקבועים בחוק הירושה. על כן, מומלץ תמיד לערוך צוואה חדשה, כאשר עדיף להיעזר בשירותיו של עורך דין לענייני משפחה.
אדם שהשמיד צוואה שערך, ייחשב כמי שהתכוון לבטל אותה. ההשמדה יכולה להיות, בין היתר, באמצעות גריסה, שריפה או קריעה של הצוואה.
אדם המבקש לבטל צוואה שערך, יכול להודיע על ביטולה באחת הדרכים בהן ניתן לערוך צוואה (ניתן למסור הודעת ביטול בדרך שונה מהדרך שבה נערכה הצוואה). ביטול בכתב-יד, ביטול בפני עדים, ביטול בפני רשות או ביטול בעל פה.
פסילת צוואה היא אחד הכינויים להליך התנגדות לקיום צוואה או הליך של ביטול צוואה בהתאם להוראות חוק הירושה. מדובר בתיאור כללי להליך המבוסס על הוכחת עילה לביטול הצוואה בהתאם לחוק הירושה.
סכסוך ירושה
סכסוכי ירושה נפוצים בדרך כלל כאשר המנוח השאיר צוואה, ויש המתנגד/ים לה. עם זאת, קיימים סכסוכי ירושה גם כאשר החלוקה הינה על פי דין, כאשר המקרה הנפוץ היותר הינו סכסוך בקשר להיקף העזבון (כולל ניסיונות לבטל העברת רכוש המנוח למי מהיורשים טרם פטירתו).
למרבה הצער, סכסוכי ירושה הינם מחזה נפוץ, ויש לנהלו באופן מושכל ונכון. הליך של ישוב סכסוך דרך גישור עשוי להביא לפתרון, אך עם זאת, ישנם מקרים בהם הסכסוך אינו בר פתרון מחוץ לכתלי בית המשפט.
חלוקת ירושה ללא צוואה
למרות שבידם האפשרות לקבוע מי יירש אותם, רוב האנשים בישראל אינם כותבים צוואה. במקרים אלו, הבעלות על העיזבון תועבר ליורשים על פי דין, אשר נקבעים על פי הכללים של חוק הירושה.
במקרים בהם אדם שנפטר לא הותיר אחריו צוואה הקובעת מי יירש אותו, חוק הירושה יקבע מי מבין בני משפחתו הם יורשיו על פי דין. לצורך מימוש זכות הירושה יש להגיש בקשה לצו ירושה. המחוקק קבע את כללי הירושה על פי דין, כך שיידמו ככל הניתן לאופן בו רוב האנשים היו מעוניינים לחלק את נכסיהם לאחר מותם.
סדר היורשים, על פי חוק הירושה, הוא:
- מי שהיה בזמן מותו של המוריש בן/ת זוגו זכאי לרשת את את המטלטלין של הבית, המכונית וחלק משאר העיזבון הנקבע על פי שאר היורשים.
- הבאים לרשת את המנוח הם ילדיו, או נכדיו של המנוח. במקרה שיש למנוח ילדים או נכדים – העיזבון יחולק חצי-חצי בין בן.ת הזוג לבין הילדים.
- הבאים בתור הם הורי המנוח או צאצאיהם (אחי המנוח)
- אחריונים בתור לרשת הם הורי-הוריו של המנוח (סבי המנוח), צאצאיהם (דודי המנוח) וצאצאי-צאצאיהם (בני הדודים).
אתם מוזמנים לעקוב אחר עמוד הפייסבוק שלנו