כאשר ישנו רצון מצד שני בני הזוג לערוך צוואה הדדית עורך דין לענייני צוואה הדדית נדרש לשם ההליך. ככלל, היחס לצוואות במשפט העברי הוא יחס של כבוד מעל לכל, צוואתו של אדם, לאחר שאושרה על ידי בית המשפט, היא בעצם המסמך העליון לנושא חלוקת עזבונו של הנפטר.
צוואות הדדיות, הינן צוואות אשר בני זוג עורכים מתוך מטרה משותפת ומתוך רצון להגביל ולהצר את צעדי בן הזוג אשר יוותר בחיים אחרון. הנסיון מראה, כי מספר רב מאוד של צוואות נערכות כצוואות הדדיות וספק אם עורכיהם מודעים לכל הנפקויות המשפטיות הנובעות מעריכת צוואה הדדית.
צוואה הדדית עורך דין לענייני צוואה הדדית
על פי סעיף 8א לחוק הירושה, בני זוג רשאים לכתוב צוואות שמסתמכות האחת על השנייה. בני הזוג יכולים לקבוע שרק לאחר מות האחרון מביניהם, יעבור רכושם לילדים. הצוואה ההדדית יכולה להיעשות בשני מסמכים נפרדים או במסמך אחד משותף. בכל מקרה ניתן לערוך צוואות הדדיות, כמו כל צוואה אחרת, בעזרת עורך דין לענייני משפחה.
למעשה, צוואות הדדיתו נועדו בעיקר על מנת למנוע מצב שבו אלמן או אלמנה שנותרו בחיים, יאלצו להתפנות מדירתם, כי היורשים האחרים יבקשו למכור את הדירה ולקבל את חלקם על ידי קיום צו ירושה.
כל אחד בבני הזוג יכול לקבוע כי בן הזוג הנותר יהיה רשאי לעשות במה שקיבל כראות עיניו, או לקבוע הוראות המגבילות את בן הזוג שנותר בחיים מלעשות פעולות מסוימות בעיזבון.
בסופו של דבר, צוואה הדדית הינה עדות לכך שבני הזוג המצווים סומכים אחד על השני ובוחרים להוריש לצד השני את רכושם.
כיצד ניתן לערוך ולאשר צוואות הדדיות
צוואות הדדיות, המוכרות גם בתור צוואה משותפת, הכוונה היא לעריכת צוואה עליה הסכימו שני בני הזוג. כלומר, עריכת הצוואה ההדדית הינה הליך בו בני זוג מצווים על צוואה משותפת המבוססת על הדדיות. היבט ההדדיות בא לידי ביטוי בהתחייבות להוריש אחד לשני את הרכוש המשותף.
בתי המשפט נדרשו ולא פעם להתמודד עם סיטואציות שבהן בן הזוג הנותר, אשר זכה מכוח צוואה הדדית שנערכה עם בן זוגו המנוח בעזבונו, הלך ושינה את צוואתו, לאחר פטירת בן זוגו המנוח, וזיכה צד ג’ אחר בנכסי עזבונו בשונה מההסדרים ההדדיים שנקבעו עת נחתמה הצוואה ההדדית בחיי שני בני הזוג.
ביחס לצוואות הדדיות שנערכו לפני חודש נובמבר שנת 2005, בן הזוג שנותר בחיים רשאי לשנות את צוואתו, זאת אלא אם מהצוואה ההדדית עולה במפורש או במשתמע שכוונת בני הזוג היתה להגביל את יכולת השינוי
ביחס לצוואות הדדיות אשר נערכו לאחר חודש נובמבר שנת 2005, אלו ניתנות לשינוי ע”י בן הזוג שנותר בחיים בכפוף להסדרים שנקבעו בחוק הירושה. לאחר חודש נובמבר 2005, נקבע הסדר מפורש בחוק הירושה, אשר נותן תוקף לאינטרס ההסתמכות של בני הזוג על עצם היות הצוואות הדדיות.
בחוק נקבע, כי בחיי שני בני הזוג ניתן לבטל את הצוואה ההדדית במתן הודעת ביטול בכתב לבן הזוג האחר. לאחר פטירת בן הזוג יכול בן הזוג שנותר בחיים לשנות את צוואתו ובלבד שהסתלק מזכותו ו/או מחלקו בצוואת בן הזוג שנפטר ואם קיבל כבר את חלקו בעזבון בן הזוג שנפטר, הרי עליו להשיבו.
אפשר להשוות את היחס, בעיניי המחוקק, כלפי צוואות הדדיות ליחס כלפי הסכמי ממון. למעשה, המחוקק מנסה להבין את כוונתם של שני הצדדים בעת עריכת ההסכם, ולפעול על פי רצונם של הצדדים כפי שהוא מבין אותו.
בני זוג העורכים צוואה הדדית, חפצים, בדרך כלל, להיטיב עם בן הזוג הנותר בחיים אולם אף להבטיח שבסופו של דבר כלל העזבון המשותף יעבור לצד ג’ מוסכם (צאצאים או בני משפחה אחרים).
צוואות במשפט העברי
מתכננים את העתיד? מעוניינים למנוע מצב בו קרובי המשפחה שלכם מתחילים במלחמות ירושה? הפעולה החכמה ביותר אותה מומלץ לבצע הינה עריכת צוואה. קיימים בישראל מספר סוגי צוואות אותן ניתן לבצע:
- צוואה בכתב יד
- צוואה בעדים
- צוואה בפני רשות
- צוואה בעל פה
סעיף 1(ב) לחוק השליחות קובע, כי כל פעולה ניתנת לביצוע באמצעות שלוח למעט פעולה, אשר לפי מהותה או על פי דין חייבת בביצוע אישי. עריכת צוואה, כאמור בחוק הירושה, הינה מעשה אישי, אשר לא ניתן להוציא לפועל באמצעות שלוח, או אף באמצעות ייפוי כוח מתמשך.
לפיכך, על המוריש לקבוע מי יהיו היורשים שלו בצוואה, מה יהא חלקם בנכסי העיזבון ואין הוא רשאי בשום דרך ואופן להטיל על אדם אחר לקבוע את הוראות הצוואה או להתנות את תוקף הצוואה ברצונו של צד ג’. לפיכך, כל אדם אשר אין לו כושר לצוות, כגון פסול דין, לא יוכל לעקוף את מגבלתו ע”י עריכת צוואה באמצעות שלוח.
עיקבו אחר עו”ד מנדל בעמוד הפייסבוק