למה כדאי לנסח הסכם גירושין בתחילת הליך הגירושין, איך להתגרש בקלות מבלי לפתוח חזיתות וסכסוכים מיותרים. האם יש הבדל בין הסכם יחסי ממון לפני הנישואין ובין הסכם יחסי ממון לאחר הנישואין? ומתי עדיף לנסח הסכם ממון?
הסכם גירושין הוא הסכם שנחתם בין בני זוג נשואים המעוניינים להתגרש בהסכמה, ואשר מסדיר את העניינים הקשורים בסיום החיים המשותפים ביניהם. כדי שלהסכם הגירושין יהיה תוקף משפטי עליו לקבל אישור של בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה.
לצורך ניסוח ההסכם עדיף להיעזר בשירותי עורך דין גירושין עם ניסיון בתחום. כמו כן, לשם הופעה בדיונים בבית הדין או בבית המשפט לענייני משפחה, עדיף להגיע עם ייצוג של עורך דין מנוסה ומקצועי.
ניסוח הסכם גירושין – איך להתגרש בקלות עם הסכם מעולה
בני זוג נשואים המחליטים להיפרד, נדרשים להסדיר את הנושאים הקשורים לסיום חייהם המשותפים כגון: רכוש, לרבות חלוקת חובות אם נצברו כאלו, סידור הגט, דמי מזונות ומשמורת ילדים ועוד. הסכם הגירושין בהגדרתו הוא למעשה הסכם אשר נחתם בין בני זוג נשואים שהחליטו להתגרש בהסכמה.
הסכם הגירושין הוא הסכם שנועד להסדיר את סיום היחסים בין בני הזוג בדרך של גירושין בהסכמה, ויכול לכלול התייחסות לכל עניין שקשור לנושא. בדרך כלל כוללים הסכמי גירושין התייחסות לעניינים הבאים:
- חלוקת הרכוש שנצבר על ידי בני הזוג במהלך השנים (דירה, כלי רכב, חסכונות, חשבונות בנק).
- חלוקת זכויות סוציאליות.
- חלוקת חובות ומשכנתאות.
- משמורת על הילדים וחלוקת זמני שהות.
- אופן קבלת החלטות לגבי הילדים (כגון חינוך, נסיעות הילדים לחו”ל) ומנגנון הסדרת מחלוקות עתידיות בקשר לילדים.
- קביעת מזונות הילדים.
בנוסף, הסכם הגירושין צריך לכלול התייחסות לעניין סידור הגט שתקבל האישה. הליך אישור הסכם גירושין הוא הליך קצר החוסך את התמשכות הדיונים בהליכי גירושין רגילים ואת ההוצאות הכרוכות בכך.
הסכם יחסי ממון בין בני זוג נשואים
הסכם יחסי ממון נועד להגדיר כיצד יחולקו נכסיהם של בני זוג נשוי עם סיום נישואיהם. ההסכם צריך להיות מאושר על ידי הערכאה המוסמכת (פירוט בהמשך). מומלץ להסתייע בשירותי עורך דין לענייני משפחה בעריכת ההסכם.
אם זוג נשוי מעוניין כי במקרה של סיום נישואיהם יופרדו הנכסים שצברו במשך השנים, כך שיהיו שייכים לכל אחד בנפרד ולא יחולקו שרירותית על פי כללי החוק, עליהם לעשות זאת בצורה מפורשת על ידי הסכם ממון. בני זוג יכולים לערוך את הסכם הממון לפני נישואיהם, או במהלך הנישואים.
הסכם יחסי ממון לפני נישואין
הסכם ממון לפני נישואין הוא חוזה משפטי ייחודי, אשר בני זוג העומדים להינשא חותמים עליו לפני החתונה, על מנת להגן על זכויות, כסף ורכוש למקרה של גירושין. שנים האחרונות, חתימה על הסכם ממון לפני הנישואין כבר אינו דבר חריג, אלא הופך ליותר ויותר נפוץ ומקובל בחברה הישראלית.
לעריכת הסכם ממון לפני החתונה יש שתי מטרות מרכזיות:
- הסכם ממון לפני נישואין יחסוך לבני הזוג מלחמות והליכים משפטיים יקרים ומתישים למקרה שיחליטו בעתיד להתגרש, ומבטיח להם, כי בעזרת הפלטפורמה המשפטית של הסכם הממון יוכלו להסדיר את ענייני הממון שלהם, תוך הבטחת חלוקה הוגנת ועניינית. זוהי מטרה מבורכת ומובנת מאליה.
- המטרה השניה היא להגן על הצד האמיד יותר (ולגבי עשוי להתעורר קונפליקט) ולהבטיח, כי בעת גירושין יישאר בעל ההון האישי שלו ולא ייאלץ לחלקו, בעל כורחו, עם הצד השני, במקרה של פרידה.
הסכם ממון לפני נישואין דרוש אישור של נוטריון בלבד, ולא מחייב אישור בית משפט.
הסכם יחסי ממון לאחר נישואין
האם ניתן לעשות הסכם ממון לאחר נישואין? בהחלט. הסכם ממון ניתן לערוך בכל שלב, גם לאחר הנישואין, בדיוק באותה מידה. ההבדל המשמעותי הוא שהסכם שנערך לאחר שבני הזוג נישאו, צריך לקבל אישור של בית המשפט לענייני משפחה.
הסכם יחסי ממון בין בני זוג לאחר נישואין מיועד למקרים בו בני זוג החליטו על עריכת הסכם ממון במהלך הנישואין, בין אם לא חשבו על הנושא, בין אם לא ראו צורך בכך, ובין אם החליטו, משיקוליהם, לעסוק בנושא בסמוך לאחר החתונה, במקום לפני כן.
מאחר והחיים הם דינמיים, יש מקרים, בהם בני זוג שבעת נישואיהם לא נזקקו לערוך הסכם ממון, מוצאים עצמם במהלך הנישואין בדילמות לגבי ענייני רכוש, אותן הן מעוניינים להסדיר, או אז עולה הנושא של עריכת הסכם ממון לאחר נישואין, גם בחלוף תקופת נישואין ארוכה, כאשר כבר יש ילדים, וכיו”ב.
לעתים, בן הזוג יהיה מעוניין לאפשר לשני הצדדים ליהנות מהרכוש שירש על מנת לשדרג את רמת החיים של שני הצדדים, אך עדיין לשמור על זכויותיו האישיות הממוניות לגביו. הסכם ממון יכול לפתור את הבעיה ולהגדיר, כי בעת גירושין כל צד יהיה זכאי אך ורק לחלק היחסי בהתאם למימון רכישת הדירה.
עיקבו אחר עו”ד מנדל בעמוד הפייסבוק