הסכמי ממון מכילים שני חלקים, הסכם על רכוש הנצבר טרם הנישואין והסכם על חלוקת הרכוש המשותף לאחר פירוד או גירושין. במאמר תקראו כיצד נקבעים בהסכמי ממון המחירים וכן דוגמאות של הסכמי ממון, כמו כן האם הסכמי ממון צריכים אישור של לשכת עורכי הדין.
בקצרה על הסכמי ממון
יש כמה סוגים של הסכמי ממון, אנו מדברים על הסכמי ממון שנחתמים בין בני זוג אשר צברו רכוש לפני הנישואין. ההסכם נערך בין איש לאישה המקיימים ביניהם מערכת זוגית ואשר עומדים להינשא זה לזו. הסכמי ממון מסדירים את יחסי הממון בין בני הזוג וכן את אופן חלוקת הרכוש ביניהם אם ייפרדו או יתגרשו. הסכמי הממון חוסכים מריבות רבות העלולות להתפתח בין בני זוג כאשר הם עומדים בפני הליך גירושין. עניין רכושי שלא הוכנס בהסכם הממון חל עליו דבר החוק יחסי ממון התשל”ג – 1973, ההסכם בסך הכול בא להחריג את ענייני הרכוש שהצדדים מעוניינים לסכם ביניהם בשונה מהחוק הנ”ל.
הסכמי ממון מחיר עורך דין
כיצד נקבעים בהסכמי ממון מחיר? בשונה משכר טרחה גירושים בהסכם הממון לא ניתן לקבוע מחיר מראש, הסכמי ממון מחיר נקבעים לאחר פגישה שבה יעלו על השולחן את אופי היחסים בין בני הזוג וכן את כמות הרכוש שיש לכל אחד מהם. גם לסוג הנכסים יש השפעה על התמחור, שותפות בעסק, בעלות על חברה או פטנט הרשום על שם אחד מהם הם נכסים לא טריוויאליים ונדרש ידע מקצועי ומחשבה כיצד לעצב את ההסכם. אם מדובר בזוג צעיר אשר עדיין לא הספיקו לצבור רכוש רב ההסכם יהיה פחות מורכב ובהתאם לכך ככל שהדברים יהיו יותר מורכבים המחיר יהיה גבוה יותר. בגדול ניתן לומר כי בהסכמי ממון מחירים נעים סביב כמה אלפי שקלים, אולם כאמור, הסכום המדויק תלוי בפרמטרים הנ”ל.
הסכמי ממון דוגמאות למקרים מהשטח
ישנם להסכמי ממון דוגמאות רבות ומקרים רבים, כל נושא מורכב צריך להיות נדון לגופו, ומצד שני יש את הסכמי הממון הפשוטים של זוגות צעירים לפני או מיד לאחר הנישואין שאחד מהם רכש דירה או צבר הון במהלך הלימודים האקדמיים וכדומה. ברוב המקרים של הסכמי ממון דוגמאות יסכמו הצדדים כי סכום הנצבר מיום הנישואין ואילך יהיה משותף ביניהם. ישנם הסכמי ממון דוגמאות אשר יסכמו הצדדים כי כל מה שנצבר טרם הנישואין יישאר על שמו של בעל הרכוש ללא שיהיה לצד השני זכות ברכוש זה.
האם הסכמי ממון לשכת עורכי הדין צריכים לאשר?
הסכמי ממון לשכת עורכי הדין לא צריכים לאשר וכל עורך דין לענייני משפחה עושה זאת כפי ראות עיניו וכפי שהוא מבין את רצון הצדדים. כאשר הצדדים פונים לעורך דין דיני משפחה לשם הסכם ממון רצונם הוא ככל הנראה להפריד בין בן הזוג לרכוש שנצבר טרם החתונה, שאם לא כן, לא היו הם זקוקים להסכם ממון. כל זאת באשר לחלק של הסכם הממון הקשור לתקופת החיים המשותפים בין בני הזוג. אולם הסכמי הממון מכילים חלק נוסף והוא החלק המסדיר את חלוקת הרכוש המשותף במקרה של גירושין או פירוד חלילה. אולם גם בזה אין חובה לערוך הסכמי ממון לשכת עורכי הדין מאשרים, כל עורך דין משפחה וירושה קובע את ההסכם על סמך הידע המקצועי והמיומנות שלו.