יפוי כוח מתמשך הוא בעצם הסכם, אשר נותן לצד ג’ ייפוי כוח להחליט בנושאים רפואיים, כלכליים ואישיים עבור מי שנותן את ייפוי הכוח. אז בעצם למה צריך ייפוי כוח מתמשך? מדובר בעצם על מינוי אפוטרופוס לרכוש חשבון בנק או כל עניין כלכלי אחר, כמו גם אפוטרופוס לגוף, לעניינים רפואיים ואחרים.
יפוי כח מתמשך מה זה, מי זקוק לו ומאילו סיבות
כל בגיר במדינת ישראל מעל גיל 18 רשאי למנות אדם או קבוצת אנשים מצומצמת, אשר עליהם תוטל האחריות בדבר ענייניו האישיים, הרפואיים או הרכושיים. זאת במקרה שמצבו הבריאותי יתדרדר, חלילה, עד לכדי מצב שלא יאפשר לו לקבל החלטות בצורה מושכלת.
הליך משפטי זה קרוי ייפוי כח מתמשך. זהו אמצעי הגנה חסר תקדים עבור אותו אדם, שכן בעודו בריא וצלול, יכול הוא להחליט באופן עצמאי על זהות האדם, שיהווה את הסמכות הבלעדית לטיפול בענייניו השונים באמצעות מסמך משפטי, במסגרת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות הישראלי.
יש הנוטים להתבלבל בין אפוטרופסות לייפוי כח מתמשך.
אפוטרופסות, מכוחו של ייפוי כוח מתמשך, מבוצעת רק בשעה שאדם אינו צלול בדעתו וכבר אינו מסוגל לקבל החלטות בצורה מושכלת לגבי עתידו הכלכלי ו/או הרפואי, קרי האפוטרופסות היא תוצר של ייפוי הכוח המתמשך כאשר בעצם מתבצעת הפעלה של ייפוי כוח מתמשך.
את ייפוי הכח המתמשך זכאי להוציא כל בגיר מעל גיל 18, המעוניין לתכנן את עתידו ולקבל החלטות הרות גורל שיש בהן בכדי להשפיע על אורח חייו. או כאשר הוא מודע לכך שבעתיד הנראה לעין הוא עשוי להיות לא מסוגל להחליט בענייניו בכוחות עצמו, בין אם לתקופה ידועה מראש או לשארית ימיו.
למה צריך ייפוי כוח מתמשך ומה השימוש בו
למעשה, ייפוי כוח מתמשך, למרות שמו הנוסף – “צוואה בחיים”, אינו נוצר מכוחו של חוק הירושה, בניגוד ליתר סוגי הצוואות, אלא מכוחו של חוק האפוטרופסות. זאת מכיוון שלמרות שהמסמך דומה לצוואה, בה מצווה אדם שעומד למות על מה יעשה בעזבונו, ייפוי כוח מתמשך משמש לצוות מי ינהל את ענייניו של האדם.
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות שנחקק ב-1962, מאפשר מינוי אפוטרופוס על אדם (בגיר) בשני מצבים:
- כאשר מדובר באדם בגיר אשר “אינו יכול, דרך קבע או דרך ארעי, לדאוג לענייניו, כולם או מקצתם, ואין מי שמוסמך ומוכן לדאוג להם במקומו”.
- כאשר מדובר ב”פסול דין”- מי ש”מחמת מחלת נפש או ליקוי בשכלו” לא מסוגל לדאוג לענייניו.
במרץ 2016 תוקן חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (תיקון מספר 18). השינוי המרכזי שהביא איתו התיקון הוא האפשרות למתן ייפוי כוח מתמשך ומתן הנחיות של אדם, מה ייעשה ברכושו וכיצד ענייניו האישיים יטופלו, כולל הנחיות לטיפול רפואי בגופו במידה ויגיע למצב בו לא יהיה מסוגל לקבל החלטות אלה בעצמו.
על פי רוב, ייפוי כוח מתמשך נערך ונחתם בעזרת עורך דין לענייני משפחה, אשר מתמחה במסמכים כגון אלו. ייפוי הכוח מופקד אצל האפוטרופוס הכללי, כאשר בדומה לצוואה – אין חובה להפקיד את ייפוי הכוח, והוא תקף גם אם אינו מופקד אצל האפוטרופוס הכללי.
יפוי כוח מתמשך יכול להיות כללי, כלומר, לכל ענייניו האישיים, הבריאותיים וענייני הרכוש של אדם. יכול להיות ייפוי כוח מתמשך ספציפי לתחום אחד בלבד: רק לעניינים אישיים, רק לענייני רכוש, או רק לענייני בריאות.
הממנה רשאי לקבוע בייפוי הכוח כי מיופה הכוח יהיה זכאי לקבל שכר. במקרה כזה יהיה עליו לקבוע גם את היקף השכר. מיופה הכוח זכאי להחזר הוצאות סבירות שהוציא עבור הממנה במסגרת מילוי תפקידו.
אפוטרופוס לרכוש חשבון בנק
בהליך מינוי אפוטרופוס, בית המשפט הוא זה שקובע מי יטפל בעניינו ויהיה האפוטרופוס של האדם, ולא האדם עצמו. בנוסף לכך, האפוטרופוס שמונה ע”י בית המשפט יהיה זה שיקבע כיצד לנהל את ענייניו האישיים, ענייני הרכוש והבריאות של אותו אדם (בכפוף לקבוע בחוק ובתקנות).
משמעות הדבר הנה, שאדם שמונה לו אפוטרופוס מאבד מכוחו והשפעתו על חייו שלו. רצונותיו לא באים לידי ביטוי בכל הנוגע לדרך בה יתנהלו חייו מכאן והלאה.
בהמשך לדברים הללו, החלופה החדשה הנקראת ייפוי כוח מתמשך היא לא פחות מאשר מהפכה ביחס למצב המשפטי הקודם. חלופה זו מחזירה לראשונה את הכוח והשליטה לאדם עצמו בעודו כשיר וצלול באשר לבחירותיו בחייו.
על כן, רבים פונים לעריכת ייפוי כוח מתמשך אצל עורך דין, אשר מבטיח להם שהשליטה על חייהם, גופם ורכושם תשאר אצל האדם עליו הם סומכים. בכל הנוגע לעריכת ייפוי כוח מתמשך שכר טרחה הוא לרוב סכום פעוט ביחס ליתרונות שבייפוי הכוח.
אדם יכול להחליט על מינוי מיופה כוח יחיד וכן על מינוי מיופה כוח חליפי למקרה שמיופה הכוח הראשון לא ירצה או לא יוכל לפעול בשמו. כמו כן, הוא יכול למנות מספר מיופיי כוח, כאשר כל אחד מהם אחראי על תחום אחר, או שכולם יקבלו את ההחלטות יחד.
אתם מוזמנים לעקוב אחר עמוד הפייסבוק שלנו.