שאלה שאני נשאל רבות, בתור עורך דין לענייני משפחה, היא איך מתגרשים. השאלה לעיתים נשמעת פשוטה, אבל טומנת בחובה שאלות רבות נוספות. הראשונה שבהם היא מדוע מתגרשים? האם מדובר על גירושין עקב בגידה, או סיבות אחרות? כמו כן, האם לטובת תביעת כתובה בגידה בזוגיות מהווה עניין מהותי?
בגידה של בן זוג במערכת יחסים גורמת, על פי רוב, למשבר בחיי הנישואין ובזוגיות בכלל, אשר מביא את בן הזוג הנבגד לפנות להליך גירושין. בבית הדין הרבני, בגידה היא עילה מוצדקת לגירושין. יתרה על כן, אישה שבגדה נחשבת “אסורה על בעלה ועל בועלה”.
איך מתגרשים
ישנן במערכת המשפט הישראלית שתי ערכאות משפטיות המוסמכות לטפל בענייני משפחה, וספציפית בהליכי גירושין. שתיהן מוסמכות מטעם המדינה גם לאשר הסכמי גירושין שנערכו ונחתמו מראש על ידי הצדדים. הערכאה הדתית, היא בית הדין הרבני/השרעי וכו’, השנייה היא בית המשפט לענייני משפחה.
כאשר שני הצדדים מגיעי להסכמות לקראת הליך גירושין, מה שנקרא בעגה המקצועית גירושין בהסכמה. מנסחים הסכם המוסכם על שני הצדדים לגבי חלוקת הרכוש המשותף, כמו גם לגבי משמורת הילדים, אם יש ילדים. במקרה כזה אין זה משנה לאיזו ערכאה נפנה, שכן ההסכם כבר כתוב ערוך וחתום.
כמובן שבכל הליך גירושין מומלץ להיעזר בעורך דין מקצועי ומנוסה. עורך הדין ידאג לאינטרסים שלכם, הלקוח, בצורה הטובה ביותר אל מול הצד השני. כמו גם לדאוג שההליכים המשפטיים יתנהלו בצורה המיטבית עבורכם, ולכך שהסכם הגירושין יהיה טוב ביותר עבורכם לאורך שנים.
על כן השאלה היא לא כיצד מתגרשים, אלא למעשה בעיקר איפה מתגרשים.
בגידה בזוגיות
במקרה של גירושין בעקבות בגידה, ישנה השפעה משמעותית לבחירת הערכאה המשפטית שמולה יתנהל ההליך כולו. כמו שהזכרנו, בתי הדין הדתיים, הרבני/השרעי וכו’, ובית המשפט למשפחה הינם בעלי סמכות מקבילה לשפוט בעניינים הקשורים לגירושין.
בית המשפט למשפחה, אשר על פי רוב מתייחס לחוק יחסי ממון ולהלכת השיתוף, לא יפגע בזכויות הרכושיות המגיעות לאישה בשל בגידתה. מאידך, היות שהדת היהודית (ולא רק) רואה בחומרה בגידה של אישה בבן זוגה, בית הדין הרבני עשוי ליטות לטובת הבעל במקרה כזה.
במקרים של גירושין בעקבות בגידה, על פי רוב, ההליך לא יתבצע בהסכמה, ועל כן ברוב המקרים לא יערך הסכם גירושין בין הצדדים. לכן, אם ברצונכם להגיש תביעת גירושין בעילת בגידה, יש להקפיד לקבל בהקדם ייעוץ משפטי מקצועי בכל הקשור לערכאה אליה נגיש את תביעת הגירושין.
גירושין עקב בגידה
בשנים האחרונות אנו נוכחים לדעת כי בגידות בקרב בני זוג, ובמיוחד בתוך הנישואין, הן נפוצות יותר משהדעה הרווחת סוברת. זוגות רבים מגיעים להליך גירושין בעקבות בגידה של אחד מבני הזוג. על פי רוב, בגידה אינה משפיעה על הליך הגירושין.
עם זאת, אנו עדיין רואים כי בית הדין הרבני הינו שמרני הרבה יותר בכל הקשור לגירושין בעיקבות בגידה, והוא עלול להטיל סנקציות קשות. ברוב המקרים, עם זאת, יוטלו הסנקציות על אישה בוגדת, בעוד גבר בוגד לא יישא בהן. זאת מפאת היותה של הדת היהודית מחמירה יותר כלפי נשים בוגדות.
מאידך, בית המשפט למשפחה מתהדר בגישה שוויונית יותר, אשר שמה דגש על שוויון בין המינים לצד קידום מעמד האישה. לכן, נדיר יותר לראות פסקי דין שניתנו בבית המשפט למשפחה אשר נקבעו בהם סנקציות כלשהן על האישה הבוגדת, מבחינה רכושית או מכל סוג שהוא.
אם אתם ניצבים בפני גירושין, קל וחומר בעקבות בגידה, מומלץ מאוד להיעזר בעורך דין גירושין מנוסה, שיוכל להעניק לכם תמיכה וליווי משפטי שישמור על האינטרסים שלכם במקום הראשון. כדאי לזכור כי טעות עשויה לגרור מחיר כלכלי, ולעיתים אפילו מחיר אישי כבד.
תביעת כתובה בגידה
ראשית יש לציין כל בכל מקרה, בית הדין הרבני ישלול זכותה של אישה לקבל את כתובתה אם בגדה. כמו שהזכרנו כבר מספר פעמים, בית הדין הרבני מתייחס בחומרה רבה לבגידה של אשה בבעלה, על כן על פי רוב תביעת כתובה בבין הדין הרבני תהיה קשה מאד לאור בגידה של האשה.
האם, אם כן, ישנה התייחסות לבגידה של בעל באשתו לטובת תביעת כתובה? התשובה היא, עם כל הרצון הטוב, שבתי הדין הרבניים נוטים שלא להתחשב בבגידה של הבעל בכל הנוגע להליכי גירושין. על כן, בגידה של הבעל לא תקבל ביטוי בעת דיון בנוגע לכתובתה של האשה.
יש לציין כי גם בית המשפט לענייני משפחה פוסק בעניין מזונות אישה על פי הדין הדתי, מכאן שגם הוא עשוי לפסול את מזונותיה של אישה שבגדה. מאידך, בפועל ברוב המקרים, בית המשפט לא יפגע בזכותה של האישה למזונות.
לסיכום, לא נגזים אם נאמר כי בגידות הן מהגורמים העיקריים לגירושין. לא מעט בני זוג מוצאים את עצמם בהליכי גירושין עקב בגידה של אחד מבני הזוג. בגידה היא דבר כואב ופוגע מאד, ונבגדים רבים פשוט לא מצליחים להתאושש ממנה.
אתם מוזמנים לעקוב אחר עמוד הפייסבוק שלנו