ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם בגיר (מעל גיל 18), לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד כאשר לא יוכל לטפל בכך בעצמו, בתנאי שהוא מבין את המשמעות, המטרות והתוצאות של מתן ושל הפעלת ייפוי כוח מתמשך. זהו בעצם מסמך הממנה אפוטרופוס לגוף ולרכוש עבור אדם, אשר ייכנס לתוקף כאשר אותו אדם לא יהיה מסוגל לקבל החלטות בענייניו בכוחות עצמו.
ניתן לקבוע כי ייפוי הכוח המתמשך יהיה תקף גם למצב שבו האדם יאבד את כשרותו המשפטית, כך שבעניינים הספציפיים שהוגדרו בייפוי הכוח כניסת מיופה הכוח לתפקידו תוכל להיעשות במקום מינוי אפוטרופוס. במסגרת ייפוי כוח שכזה יכול אותו אדם לקבוע מראש הנחיות למיופה הכוח כיצד לנהוג ואלו החלטות לקבל והוא יכול גם להשאיר למיופה הכוח את שיקול הדעת המלא בקבלת ההחלטות
מתי כדאי להכין ייפוי כוח מתמשך
כל אדם, המעוניין לקבוע מראש מי יקבל בשמו החלטות בעתיד או אלו החלטות יתקבלו בשמו בעתיד כשלא יוכל לקבלן בעצמו, זכאי למנות מיופה כוח לשם כך. ניתן למנות מיופה כוח אחד, או יותר, במקביל או על פי סדר (כך שכאשר מיופה כוח אחד לא מסוגל למלא אחר הוראות ייפוי הכוח המתמשך יועברו הסמכויות לאדם הבא בתור).
הזכאות מותנית בכך שאותו אדם מבין מהי המשמעות של מתן ייפוי כוח מתמשך, מהן מטרותיו ומהן תוצאותיו (אם מדובר באדם עם מוגבלות, הכוונה היא שהוא מסוגל להבין זאת בהינתן ההתאמות הנדרשות למצבו). על כן, ייפוי כוח מתמשך נערך ונחתם במצב שבו אדם הוא כשיר ברמה המשפטית, הנפשית, השכלית והמנטלית.
ייפוי כוח יכול להיות בעניינים אישיים (כולל רפואיים) ובענייני רכוש, בכולם או בחלקם. כניסתו לתוקף של ייפוי הכוח רלוונטית רק לתחומים שצוינו בו במפורש:
- בעניינים אישיים מתייחס ייפוי הכוח לרווחתו האישית של האדם, לצרכיו היומיומיים, למקום מגוריו, לבריאותו, לענייניו הגופניים, הנפשיים או החברתיים. עניינים אישיים עשויים לכלול גם עניינים רפואיים, אך ניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך שמתייחס לעניינים הבריאותיים בלבד. למידע נוסף ראו ייפוי כוח לטיפול רפואי.
- בענייני רכוש מתייחס ייפוי הכוח לטיפול בכלל נכסיו, כספיו והתחייבויותיו של האדם.
האדם שעורך את ייפוי הכוח יכול לקבוע באופן כללי כי מיופה הכוח הוא האדם המוסמך לקבל בשמו החלטות עתידיות, ולהשאיר למיופה הכוח את שיקול הדעת לגבי תוכן ההחלטות, או שהוא יכול לפרט מהו רצונו לגבי תוכן ההחלטות שיתקבלו בנושאים השונים, וזאת באמצעות קביעת “הנחיות מקדימות”.
אדם יכול להחליט על מינוי מיופה כוח יחיד וכן על מינוי מיופה כוח מחליף, למקרה שמיופה הכוח הראשון לא ירצה או לא יוכל לפעול בשמו. כמו כן, הוא יכול למנות מספר מיופיי כוח. ניתן ואף מומלץ לקבוע אם מיופיי הכוח יפעלו במשותף או בנפרד, מהו היקף הסמכויות והאחריות של כל אחד מהם, וכן מי יכריע במקרה של מחלוקת ביניהם.
ייפוי הכוח יערך וייחתם בפני עורך דין לענייני משפחה שאין לו עניין אישי בייפוי הכוח ואשר עבר הכשרה מקצועית מטעם האפוטרופוס הכללי.
הפעלת יפוי כח מתמשך – מה נדרש לשם כך
כניסת ייפוי הכוח המתמשך לתוקף תהיה במועד שבו האדם הממנה לא יהיה עוד מסוגל להבין בדבר אשר לשמו ניתן ייפוי הכוח. אם האדם הממנה (זה שערך את יפוי הכוח) קבע במפורש בייפוי הכוח תנאים מסוימים, שהתרחשותם תביא לכניסתו של ייפוי הכוח לתוקף, הרי שברגע שתנאים אלה יתרחשו, ייכנס ייפוי הכוח לתוקף.
האדם העורך את ייפוי הכוח אינו רשאי לקבוע כי ייפוי הכוח ייכנס לתוקף לפי החלטה של מיופה הכוח בלבד, מאידך, הוא יכול לקבוע כי החלטה על כניסת ייפוי הכוח לתוקף תיעשה במשותף על ידי מיופה הכוח עם בת זוגו או ילדיו, שיוכלו לזהות כי במצבו הוא כבר אינו מסוגל להבין בדבר שלשמו ניתן ייפוי הכוח המתמשך.
הממנה יכול גם לקבוע כתנאי את התרחשותו של אירוע מסוים, למשל, אשפוז פסיכיאטרי, שבעתיו תתבצע בעצם הפעלת ייפוי כוח מתמשך עבורו.
אם האדם שערך את ייפוי הכוח (הממנה) לא התייחס לכך במפורש בייפוי הכוח המתמשך, ייפוי הכוח ייכנס לתוקפו על פי חוות דעת רפואית שלפיה עורך ייפוי הכוח אינו מסוגל להבין באותו עניין שלשמו ניתן ייפוי הכוח המתמשך.
מיופה הכוח יהיה רשאי לפעול בהתאם לסמכויות שנקבעו בייפוי הכוח המתמשך ולהציג לכל דורש את מסמך ייפוי הכוח הנושא את אישור האפוטרופוס הכללי ותאריך הכניסה לתוקף, כאשר אין צורך בחתימה על תצהיר בבית משפט או כל מסמך נוסף. המסמך יכובד על-ידי הגופים הרלוונטיים לתחומים שהוגדרו בייפוי הכוח (כגון גופים פיננסיים או גורמים רפואיים).
מי הוא אפוטרופוס לגוף ולרכוש ומה הן סמכויותיו
הממנה יכול לתת ייפוי כוח לכלל ענייניו – האישיים, הרפואיים והרכושיים או רק לחלקם. עריכת ייפוי הכוח המתמשך והחתימה עליו מתבצעות בפני עורך דין המוסמך לכך על ידי האפוטרופוס הכללי. בנוסף לחתימת הממנה, נדרשת גם חתימת מיופה הכוח. חתימות אלו מהוות הסכמה לתוכן ייפוי הכוח המתמשך.
אפוטרופוס לגוף ולרכוש הוא בעצם מיופה הכוח במסמך, והוא האדם שהוענקו לו הסמכויות לקבל החלטות בשמו של מי שמינה אותו באמצעות ייפוי הכוח המתמשך. למיופה כוח בייפוי כוח מתמשך יכול להתמנות כל אדם, למעט מי שמתקיים לגביו אחד מהתנאים הבאים:
- הוא מתחת גיל 18.
- הוא אדם שמונה לו אפוטרופוס.
- ייפוי כוח מתמשך שהוא ערך עבור עצמו נכנס לתוקף (כלומר מישהו אחר מקבל את ההחלטות בשמו בעניינים מסוימים).
- הוא מטפל רפואי, סוציאלי, סיעודי או שיקומי בתשלום של האדם הממנה (למעט קרוב משפחה).
- הוא מספק לאדם הממנה מקום מגורים בתשלום (למעט קרוב משפחה).
- הוא כבר מונה כמיופה כוח ל-3 אנשים שאינם בני משפחתו.
- הוא עורך הדין או בעל המקצוע שהחתים על ייפוי הכוח המתמשך.
מייפה הכוח (הממנה) רשאי לקבוע בייפוי הכוח המתמשך כי מיופה הכוח ידווח על פעולותיו לאפוטרופוס הכללי. במקרה זה, מיום כניסת ייפוי הכוח לתוקף יחולו על מיופה הכוח חובות הדיווח שחלות על אפוטרופוסים (אלא אם ניתן לו מהאפוטרופוס הכללי פטור מדיווח).