במדינת ישראל, אשר כפופה לחוקי הדת בכל הנוגע למוסד הנישואין, הליך גירושין הוא הליך מורכב ומתיש לרוב. יש צורך לחלק את הרכוש המשותף, למעשה, חלוקת דירה בגירושין היא נושא לדיונים מרובים, ההן בבתי המשפט והן מחוצה להם. לאחר חלוקת רכוש בגירושין נקבעים מזונות אישה וילדים, וגם הם נושא לדיון בפני עצמו.
אם אתם עומדים להתגרש, ראשית – כדאי להתייעץ עם עורך דין גירושין, כזה שיש לו וותק וניסיון, ושידע לתת את העצות הנכונות במקרה שלכם. גם אם יש לכם הסכם ממון תרם הנישואין, וגם אם הכנתם הסכם גירושין משלכם – עדיף לתת לעורך דין להעיף בו מבט ולוודא שהוא תקין.
הליך גירושין
הליך גירושין יכול להתחיל כאשר לפחות צד אחד מעוניין לפרק את קשר הנישואין, הוא יכול לשוחח על כך עם בן הזוג אך לעיתים רצוי לו כבר בשלב קודם לפנות אל עורך דין לענייני משפחה על מנת לדעת כיצד לגשת אל ההליך.
הבנת המשמעות של כל צעד והשלכותיו משמעותית מאד לניהול ההליך אשר מורכב הינו מורכב מאד מבחינה רגשית וכלכלית. על כן, הדרך בה מחליטים לפתוח בהליך הגירושין היא משמעותית מאד שכן הבחירה באיזה הליכים לנקוט, באיזה אופן לבצע אותם וכיצד להתנהל מול הצד השני ישפיעו על ההליך כולו.
ככל והצדדים מעוניינים לעבור את ההליך בדרכי שלום ונועם יהיה עליהם לפנות לעריכת הסכם גירושין אשר יערך באמצעות עורך דין או מגשר תוך הגעה להבנות והסכמות בין הצדדים. הליך כזה נקרא בשם גירושין בהסכמה.
חלוקת דירה בגירושין
אחת הסוגיות המרכזיות, בעייתיות ורגישות ביותר במסגרת מרבית הליכי הגירושין הנה סוגיית חלוקת הרכוש המשותף של בני הזוג המתגרשים. במסגרת סוגיה זו דירה משותפת הנה בדרך כלל הנכס המשמעותי ביותר שעומד לחלוקה בין בני הזוג, וזאת הן מבחינה כלכלית, הן מבחינה משפטית והן מבחינה ריגשית ואישית.
על פי רוב, הקושי מתעורר במידה והדירה נרשמה רק על שם אחד משני בני הזוג, ובמיוחד כאשר הדירה נמנית על הנכסים החיצוניים לכאורה ביחס לרכוש המשותף, דהיינו נכסים שנרכשו על ידי אחד מבני הזוג לפני הנישואים או שהוא קיבל אותם במתנה/ירושה במהלך הנישואים.
מזונות אישה וילדים
העיקרון המנחה בתשלום מזונות אישה הוא “עולה עימו ואינה יורדת” אשר קובע כי יש להמשיך ולספק לאישה קיום ברמת החיים אליו הורגלה. עם זאת, בית המשפט יכול להתחשב בשיקולים נוספים בהחלטתו על שיעור המזונות, כמו היכולת הכלכלית של הבעל ורמת השתכרותו.
על פי ההלכה היהודית, מוטלת חובה על הבעל לדאוג לפרנס את אשתו כבר בכתובה הניתנת במעמד החופה. אישה נשואה זכאית לתשלום מזונות מבעלה כל עוד הם נשואים, כלומר עד למועד הגירושין או למועד מתן פסק דין גירושין על ידי בית דין רבני.
על פי המשפט העברי, אב חייב לדאוג לרווחתם הכלכלית של ילדיו עד להיותם בני 18. החובה כוללת תשלום בגין כל צרכיהם כגון דיור, חינוך, מזון, בריאות, ביגוד וכו’. החובה היא ללא קשר למצבו הכלכלי של האב, ככל שזה נוגע לצרכיהם ההכרחיים של הילדים.
על פי החוק, הצדדים לתביעה מחויבים בהגשת 12 תלושי משכורת אחרונים של האב כדי לבחון את פוטנציאל ההשתכרות שלו. כך, אם האב יחליט להפסיק לעבוד הוא יחויב בתשלום המזונות בהתאם לפוטנציאל זה.
על פי רוב, כיום, עבור ילדים מעל גיל 6 (ועד גיל 18, בדרך כלל), מזונות הילדים מתחלקים על נוסחה אשר לוקחת בחשבון את יכולת השתכרותו של האב, יכולת השתכרות האם ואת זמני השהות על פי הסדרי המשמורת על הילדים. זאת על מנת להתחשב בכל הגורמים הרלוונטיים.
החיים אחרי הגירושים
התאוששות לאחר תהליך גירושין אינה קלה לאף אחד. גירושין מסמלים סיום של תקופה ודרך חיים מוכרת מצד אחד והתחלה חדשה לחלוטין, מהצד השני ולעיתים המקום שבו אתם נמצאים לא נעשה מבחירה שלכם, במיוחד אם מדובר בהליך גירושין חד צדדי, מהצד השני.
אחת מהעצות הטובות ביותר שניתנות בתקופה שלאחר הגירושין היא לא להתמודד לבד. גם אם אתם אנשים מופמנים יחסית וחשים שלא בנוח בשיתוף הרגשות שלכם, זהו זמן קריטי ומאוד חשוב לשתף.
למרות שגירושין בישראל נחשבים למצב שכיח יחסית, עדיין, הגירושין מלווים בלא מעט לחצים כעסים וקשיים אחרים. כמו כן, מצב ה”רווקות” החדש, מעלה לא מעט חששות, כיוון שעל בני הזוג להסתגל למצב החדש, קל וחומר כאשר מדובר בבן הזוג שהיה מרוצה מהקשר הזוגי, ועלול להרגיש הרוס מכך.
מלבד בני הזוג, גם עבור הילדים, הגירושין של הוריהם יכולים להיות הרסניים. הם עלולים לחשוש כי אין אוהבים אותם או כי ההורים עשויים שלא להתראות איתם כמו בעבר. יש ילדים אשר יחושו רגשות אשם כאילו האשמה היא בם, יש שירגישו כי לא עשו די ולכן עליהם להתאמץ על מנת להחזיר את המצב לקדמותו ועוד.
אתם מוזמנים לעקוב אחר עמוד הפייסבוק שלנו