עורך דין אלימות במשפחה הוא הכתובת לצורך נקיטת צעדים משפטיים הקשורים למקרי אלימות במשפחה. אלימות היא תופעה שאיננו יכולים להסכים לה, והכוונה לכל סוג של אלימות. אך כאשר מדובר בתופעה של אלימות במשפחה היא חמורה ביותר. זאת מכיוון שהתא המשפחתי הוא מקור הביטחון בחיי האדם. המשפחה צריכה לספק סביבה חמה ותומכת. וכאשר זה נפגע מתערערים חיי האדם.
לא אחת מקרי האלימות במשפחה מגיעים אל כותרות החדשות. חדשות לבקרים אנו שומעים על מקרים מזעזעים של אלימות במשפחה, כולל מקרים המסתיימים ברצח אכזרי.
חלקנו רק קוראים על הדברים הללו בעיתונים, אך ישנם אנשים שעבורם זו מציאות יום יומית. עורך דין אלימות במשפחה יכול להעניק סיוע רב לנפגע אלימות. ישנם כלים משפטיים רבים שבהם ניתן להשתמש, כמו למשל צו הגנה למניעת אלימות במשפחה. אך למרות זאת חשוב לזכור כי הפתרון הוא לא רק פתרון משפטי. במקרים רבים יש צורך בעזרה של שירותי הרווחה. כמו כן גם חינוך מניעתי והסברה הם כלים חשובים במאבק באלימות במשפחה.
אלימות במשפחה סטטיסטיקה
לעתים יש לנו דעות קודמות ולא נכונות לגבי אלימות במשפחה. אנו נוטים לייחס אותה לבעיה של שכבות מצוקה. אך בפועל המקרים של אלימות במשפחה מתרחשים בכל מעמד סוציו-אקונומי. אלימות במשפחה יכולה להתבטא בצורות שונות, לאו דווקא אלימות פיזית. זוהי יכולה להיות אלימות מילולית, אלימות מינית, אלימות כלכלית ואלימות נפשית.
על פי הנתונים שפרסם לאחרונה משרד הרווחה, עולה תמונה די עגומה. למרות כל המודעות הציבורית לנושא האלימות במשפחה, בשנה האחרונה חלה עלייה של 10% בפניות למוקדי הסיוע. העלייה במקרי האלימות במשפחה משויכת לחלק מההשפעות של מגפת הקורונה והסגרים.
על פי הנתונים של חודשים ינואר עד אוקטובר 2021, הגיעו אל המוקד שמפעיל משרד הרווחה 7,997 פניות בנושא אלימות במשפחה, זוהי עלייה של 10% בהשוואה לאותה התקופה בשנה הקודמת. העלייה במספר הפניות אינה מעידה בהכרח על עלייה במספר המקרים ועל פי משרד הרווחה זוהי תוצאה של עליה במודעות לנושא.
אך איך שלא נסתכל על זה מדובר בנתונים מחרידים. 4382 פניות היו בנוגע למקרי של אלימות במשפחה כנגד נשים, 295 בנושא אלימות כלפי גברים, ו 1649 עסקו באלימות כלפי ילדים.
מלבד קו הסיוע ישנם גם מרכזים אזוריים לטיפול באלימות במשפחה. בשנת 2020 הגיעו למרכזים אלו 19,337 פניות, עלייה של 13% בהשוואה לנתוני 2019.
ישנו גם נתון מעודד, ישנה ירידה במפר הנשים הפונות למקלטים לנשים מוכות. בשנת 2021 התקבלו 498 בקשות, זאת לעומת 603 בשנת 2020.
אם אתם קרבן לאלימות במשפחה, זהו הזמן לפנות ל עורך דין לענייני משפחה.
צו הגנה למניעת אלימות במשפחה
אחת מאפשרויות הפעולה הראשונות במקרה של אלימות במשפחה היא להגיש בקשת צו הגנה למניעת אלימות במשפחה. את הבקשה ניתן להגיש לבית המשפט לענייני משפחה, בית משפט השלום או בית הדין הרבני. במידה ומדובר בקטן יש להגיש את הבקשה אל בית המשפט לענייני משפחה. רצוי כמובן להיעזר בעורך דין אלימות במשפחה.
מקרי אלימות במשפחה שונים מהליכים משפטיים אחרים ויש לתת להם מענה באופן מיידי. מסיבה זו דיון בבקשה יתקיים עוד באותו היום. בית המשפט אינו מחויב להזמין את הצד השני לדיון.
הגשת הבקשה אינה כרוכה בתשלום אגרה. גם תובע משטרתי יכול להגיש את הבקשה.
צו הגנה נועד לספק לאדם הגנה מיידית ועשויות להיות בו הוראות שונות אשר הפרתן היא עבירה פלילית. למשל הצו יוכל לכלול איסור להיכנס לדירת המגורים של הקרבן, איסור על החזקת או נשיאת נשק וכו. כמו כן האדם שכנגדו יוצא הצו יצטרך לחתום על התחייבות כספית אותה ניתן לממש במקרה של הפרת ההגבלות.
צו הגנה נועד לספק הגנה מיידית, אך במקביל למתן הצו יקבע גם מועד לדיון נוסף שיתקיים בהקדם ולא יאוחר מ 7 ימים, במעמד שני הצדדים. בדיון הנוסף בית המשפט יכול להאריך את תוקף הצו ו/או לשנות את תנאיו. תוקפו של הצו לא יעלה על 3 חודשים, אך בתום שלושת החודשים ניתן לבקש מבית הדין להאריך את הצו.
מה עושים במידה ובקשת הצו נדחה? אם לא נעזרתם בעורך דין, זהו הזמן לפנות לעורך דין לענייני משפחה. במידה והבקשה נדחית על ידי בית המשפט, ניתן להגיש ערעור אל בית המשפט המחוזי. במידה והבקשה נדחתה על ידי בין הדין הרבני הערעור מתבצע בפני בין הדין הרבני הגדול.
עורך דין אלימות במשפחה
התמודדות עם אלימות במשפחה, גם בהיבט המשפטי היא דבר קשה. הניסיון המקצועי של עורך דין אלימות במשפחה הוא דבר חשוב מאוד. אך בגלל רגישות הנושא חשובה מאוד האמפתיה האישית, היכולת להגיב מהר ולהעניק פתרונות. חשוב מאוד להיעזר בעורך דין אשר יכול להעניק לכם את הליווי האישי במצבים הללו. ישנם כלים משפטיים רבים באמצעותם ניתן לסייע לנפגעי אלימות, אך צריך לזכור שתמיד מדובר במצבים מורכבים.
עורך דין ידידיה (דדי) מנדל, עורך דין לדיני משפחה בפתח תקווה, עומד לשירותכם עם שירות מסור ועם כל הרגישות הדרושה. יחדיו נוכל לשים סוף לאלימות.
עקבו אחרינו בדף הפייסבוק