על פי חוק הירושה, ישנם שני מקרים בהם צריך או ניתן להגיש בקשה לצו ירושה. המקרה הראשון הוא המקרה שבו אדם נפטר ולא הותיר אחריו ירושה. המקרה השני של תקנות הירושה הוא כאשר הצוואה אינה מתייחסת לכלל הנכסים שבבעלותו של הנפטר. במקרה השני מגישים את הבקשה רק על הנכסים שאינם נכללים בצוואה. במקרה זה מתבצעת ירושה על פי דין. שימו לב שההליך למקרה שבו כן ישנה צוואה הוא הגשת בקשה ל צו קיום צוואה.
במאמר זה נדבר על כל מה שצריך לדעת לגבי צו ירושה והגשת הבקשה. ולמה חשוב לפנות לעורך דין ירושה.
חוק הירושה – תקנות הירושה
זהו החוק המסדיר את כל הכללים לגבי ירושה. החוק מתייחס גם למקרים בהם יש צוואה וגם למקרים בהם אין צוואה. המטרה של החוק היא להסדיר את כל הנושאים הנגזרים מירושות וצוואות בצורה מסודרת, ולהעניק פתרון לכל בעיה שעשויה לעלות.
חוק זה נחקק בשת 1965 ובמהלך השנים הוכנסו בו שינויים רבים, כמו למשל שינוים בנושא של צוואות הדדיות. החוק החליף דינים קודמים, מזכרות מהתקופה העות‘ומאנית ותקופת המנדט הבריטי.
מי יכול להגיש בקשה לצו ירושה?
על פי חוק הירושה, מי שמוגדר כיורש על פי דין יכול להגיש את הבקשה. יורשים על פי דין הם בני המשפחה. הכוונה לבני זוג וילדים, אך החוק קובע עקרונות חלוקה למצבים בהם אין בני זוג ו/או ילדים. גם נושים של היורשים יכולים להגיש את הבקשה.
הגשת הבקשה היא הליך פשוט. ניתן ומומלץ לעשות את הבקשה באמצעות האינטרנט, כך תוכלו לזכות בהנחה של 15% באגרה שיש לשלם. אך שימו לב שלא כל אחד יכול להגיש את הבקשה בצורה מקוונת. למשל כאשר מדובר באחים או דודים של הנפטר, עליהם להגיש את הבקשה בצורה ידנית.
לצורך הגשה מקוונת של בקשה לצו ירושה, יש למלא את כל הפרטים בטופס (פרטי הנפטר, פרטי מגיש הבקשה, פרטי היורשים). יש גם מסמכים נוספים שעליכם לצרף כמו תעודת הפטירה של המוריש ורישיון הרכב (במידה ובבעלותו רכב). אם ישנם יורשים שנפטרו יש להגיש גם את תעודת הפטירה שלהם.
לאחר מילוי הטופס וצירוף המסמכים, יש להדפיסו ולגשת לעורך דין ירושה לצורך אימות זהות החותם. את המסמך החתום על ידי עורך הדין יש לסרוק ולצרף לבקשה המקורית.
הגשת הבקשה כרוכה בתשלום אגרה ותשלום עבור פרסום בעיתון. לאחר קבלת התשלום התהליך הושלם מבחינתכם ועל רשם הירושות להתחיל בתהליך.
לאחר הגשת הבקשה היא תפורסם בעיתון יומי (לוקח כמה ימים עד שמטפלים בזה). תקנות הירושה דורשות זאת על מנת ליידע את בעלי העניין ולאפשר הגשת התנגדות לצו ירושה באמצעות פניה לבית המשפט. חוק הירושה מקציב 14 יום לצורך הגשת התנגדות. כמו כן הבקשה נשלחת לאפוטרופוס הכללי. במידה ולא הוגשה שום התנגדות, הרשם לענייני ירושה ינפיק צו קיום ירושה.
ירושה על פי דין
במקרה שבו אין צוואה, ו/או ישנו רכוש שאינו נכלל בצוואה, מתבצעת ירושה על פי דין לגבי אותו הרכוש. כלומר אם הנפטר לא ציווה כיצד יחולק רכושו ונכסיו, החלוקה מתבצעת על פי העקרונות הכתובים בחוק. להלן עיקרי הדברים (סדר היורשים):
- זכות הראשונים היא לבן הזוג וילדיו של הנפטר. הירושה מתחלקת למחצית לבן הזוג, והשאר שווה בשווה בין הילדים. החוק תופס גם לגבי ידועים בציבור שלא התחתנו בשנית.
- כאשר לנפטר אין ילדים, הירושה מתחלקת עם הוריו של הנפטר או אחיו ואחיותיו, כאשר ⅔ הולך לבן הזוג. אם לנפטר אין הורים, ילדים וגם לא אחים – בן הזוג מקבל את הכל.
- במידה ולנפטר אין בן זוג וללא ילדים, הרכוש כולו יתחלק בין ההורים, האחים והאחיות.
- כאשר ישנים ילדים, אך לא בן זוג – הרכוש יתחלק שווה בשווה בין הילדים. אם ילדיו נפטרו הרכוש יתחלק בין נכדיו.
- אם לנפטר אין ילדים, בן זוג, הורים או אחים, הירושה תתחלק בין הורי הוריו של הנפטר וצאצאיהם האחרים.
במקרה של נפטר ערירי הירושה תועבר לסמכותו של האפוטרופוס הכללי.
עורך דין ירושה
ברוב המקרים, בכל הנוגע לצוואות וירושות ונושאים שונים של חוק הירושה, חשוב להיעזר בשירותיו של עורך דין ירושה. ישנם הליכים מיוחדים, כמו מי שמוותר על חלקו בעיזבון בעת ירושה על פי דין, מי שמעוניין להגיש התנגדות לצו ירושה / התנגדות לצוואה וכו’, הדורשים עזרה משפטית. אך למעשה אפילו תהליכים פשוטים כמו אימות זהות החותם בעת הגשה מקוונת דורשים עורך דין לנושאי צוואות וירושות. שימו לב שבעת הגשת בקשה לצו ירושה, חושב למלא נכונה את הטפסים ולצרף את כל המסמכים.
כל טעות, או חוסר במסמך, יעכבו את התהליך וזה עשוי לקחת חודשים רבים. לעומת זאת באמצעות עורך דין מומחה ל תקנות הירושה, תוכלו לעשות זאת בצורה מאורגנת ויעילה.