בעת הליך גירושין, לפני הגעה לשלב הסכם חלוקת רכוש, ישנן שתי אופציות בדרך כלל – פתיחת תיק גירושין חד צדדי או פתיחת תיק גירושין חד צדדי. עורך דין ידידיה (דדי) מנדל, עורך דין לענייני משפחה מקצועי ומנוסה, מסביר את הסיבות להעדיף כל אחת מהאופציות.
כיצד ניתן לפתוח תיק גירושין
תחילתו של הליך הגירושין היא לכאורה, ההודעה וההחלטה להתגרש. אך ההתחלה האמתית, היא בפתיחת תיק הגירושין בבית הדין הרבני. זאת מפני שבמדינת ישראל הדין האישי שחל לענייני נישואין וגירושין נתון באופן בלעדי לדין הדתי, כאשר כל אדם נדון לפי ההשתייכות הדתית שלו.
כאשר אחד מבני הזוג מעוניין להתגרש, עליו להגיש תצהיר לבית המשפט לענייני משפחה ולמלא בו את פרטיו ואת פרטי בן הזוג. עוד קודם לכך רצוי וחשוב להתקשר עם עורך דין גירושין או טוען רבני כדי שילווה את ההליך.
בתצהיר יש לציין את העילה לגירושין, כלומר לפרט את הסיבה לבקשת הגירושין אשר לה נלוות הוכחות ועדויות. לאחר הגשת הבקשה בית הדין כשלב מקדמי ינסה לבדוק האם קיימת אפשרות לעשיית שלום בית, אם הגיע למסקנה שזה לא אפשרי, הוא יפתח את התיק לדיון.
הסכם חלוקת רכוש
חוק יחסי ממון תשל”ג – 1973 מגדיר את אופן חלוקת הרכוש בין בני זוג בעת תהליך גירושין. החוק קובע שכל הרכוש שנצבר במהלך שנות הנישואין יחולק שווה בשווה בין בני הזוג, לרבות נכסים, ממון, חסכונות, מקרקעין ועוד.
ברירת המחדל בחוק יחסי ממון הוא חלוקה שוויונית של הרכוש המשותף, יחד עם זאת עומדת לצדדים היכולת להסדיר באופן אחר את חלוקת הרכוש ביניהם. זאת נעשה באמצעות הסכם ממון.
הסכם ממון הוא הסכם שבו בני זוג, בטרם הכניסה למוסד הנישואין או במהלכו מגדירים כיצד יחולק הרכוש שלהם במקרה של פירוק הנישואין.
הנחת היסוד היא שרכושם של בני הזוג בעת הפרידה הנו רכוש משותף שנצבר במהלך שנות זוגיות משותפת, גם אם הוא רשום רק על שם אחד מבני הזוג. חזקת השיתוף אינה חלה רק על שיתוף בזכויות כי אם גם על שיתוף בחובות, במידה ויש חובות שני בני הזוג יצטרכו לכסות אותם, למעט מקרים חריגים.
פתיחת תיק גירושין חד צדדי
בעוד מתן הגט וטקס הגירושין עצמם יכולים להתקיים רק על פי הדין הדתי במעמד אשר מתרחש בבית דין רבני. עם זאת, בשאר התחומים הסובבים את הליך הגירושין כגון חלוקת הרכוש, מזונות, משמורת ילדים וכו’, לבית הדין הרבני ולבית המשפט לענייני משפחה סמכות מקבילה.
כך למעשה נוצר המושג ‘מרוץ סמכויות’ – היות שהמוסד הראשון אליו מבאת הבקשה לדיון בכל תחום יהיה זה שידון בו, לכל אחד מבני הזוג יש אינטרס למהר ולהגיש את התביעה למוסד אשר לדעתו ייטיב עמו.
לכן, טרם הגשת תביעה בעניין גירושין בנושאים אלו חשוב להיוועץ בעורך דין ולקבל חוות דעת ממומחים על מנת להבין אילו יתרונות וחסרונות קיימים בכל ערכאה ובכך לדעת באיזה בית דין רצוי לבחור.
את כתב תביעת “הגירושין” יש, בדומה לכל כתב תביעה, כלומר כתב תביעה צריך לכלול את הנימוקים לגירושין, את פרטיהם האישיים של בני הזוג, לרבות פרטי ילדיהם המשותפים ככל שישנן, יש לצרף תעודת נישואין, תמונות פספורט ואף צילום של תעודה מזהה. את כתב התביעה יש להגיש במזכירות בית הדין בשלושה העתקים.
פתיחת תיק גירושין בהסכמה
לא כל הליך גירושין צריך להתנהל בחוסר הסכמה, קיימות אפשרויות רבות וטובות לנהל הליך גירושין בדרכי שלום תוך שיתוף פעולה. בני הזוג יכולים לערוך ביניהם הסכם גירושין שבו הם יקבעו את התנאים בהם מעוניינים הם לפרק את הנישואין ולהחליט יחד על כל ההשלכות שנובעות מפירוק זה.
להסכם יש תוקף משפטי, הוא נערך בנוכחות של עורך דין ובאמצעותו. ההסכם מתייחס לשלל הסוגיות בגירושין: סידור הגט, חלוקת הרכוש והחובות בין בני הזוג, משמורת על ילדים במידה ויש, תשלום מזונות ועוד.
להסכם גירושין יתרון עצום ביעילותו וביכולתו לחסוך זמן יקר בדיונים בבתי משפט בהליך הגירושין. את ההסכם יש להגיש את לבית משפט לענייני משפחה או לבית דין רבני על מנת שיהיה לו תוקף משפטי. חשוב להזכיר שטקס הגירושין עצמו, כלומר הליך מתן הגט יכול להיעשות אך ורק בבית דין רבני.
יש לציין כי בהעדר הסכמה בין בני הזוג בענייני הגירושין, הם רשאים להגיש תביעת גט בלבד, ועליהם להגיש בקשה ליישוב סכסוך. רק לאחר ניסיונות גישור תהיה פתוחה בפני הצדדים הדרך לערכאות.
שלב פתיחת התיק הוא נקודת הפתיחה של הליך הגירושין כולו, מה שהופך אותו לחשוב מאד ובעל השפעה מהותית על ההמשך. על מנת להבין את הזכויות והחובות בהליך וכיצד לנהל את אותו ביעילות מרבית, חשוב להיוועץ בעורך דין מומחה לגירושין אשר ייתן מענה מסור ומקצועי וינהל את האינטרסים שלכם באופן הטוב ביותר.
עיקבו אחר עו”ד מנדל בעמוד הפייסבוק